Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast.
Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen. MS is letterlijk en figuurlijk een zenuwslopende ziekte. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen.
Er zijn diverse vormen van MS. De meest voorkomende vormen zijn Relapsing Remitting MS, Primair Progressieve MS en Secundair Progressieve MS. Elke vorm en elke MS-er heeft zijn of haar unieke klachten. Er zijn geen medicijnen om de ziekte te genezen. Wel zijn er diverse reguliere en alternatieve medicijnen en therapieën om het leven van een MS-patiënt te ondersteunen. Dit is met name voor de RR-MS. Voor PP-MS en SP-MS zijn deze veel minder beschikbaar.
In Nederland lijdt een op de duizend mensen aan MS, wereldwijd zijn dit er 2,5 miljoen. MS treft vooral jonge mensen in de bloei van hun leven en is zeer ingrijpend zowel voor de persoon zelf als voor zijn of haar omgeving. Door wetenschappelijk onderzoek worden steeds meer stukjes ten aanzien van de MS-puzzel gelegd, waardoor er zicht en hoop op een betere toekomst is, maar de gehele puzzel is nog niet opgelost.